• 2018/6/11

話俾孩子:這系一天中最該用于補習嘅四個黃金時段

引用本文加入書籤轉寄本文


幾時補習效率最高?當然系大腦最醒定嘅時候!

所以咯,孩子們實行要科學用腦,每天充分利用最佳時間進行補習,用系路!言之後該玩嘅時候玩,做到用快樂高效嘅心情來補習,這至系真正嘅減負!

咁,幾時系大腦最醒定時間?睇過來咯!這四個時段你得知道!

生理學家研究發現,大腦喺一天中有四個時段最爲醒定,這也系補習嘅高效期,如果安排得當,可以輕松地掌握、鞏固知識。

資校長說: 父母這個職業系“無證上崗”,確需終身補習!

第一個最佳補習時間

清晨起身後

大腦經過一夜嘅休息,消除開前一天嘅疲勞,大腦處于新嘅活動狀態,醒定得很。此時無論認字仲系記憶印象都會很清晰,補習一些難記憶但必須記憶嘅東西較爲合適,如英語單詞、數學公式、語文詞句等。有時就系強記唔住,大聲念上幾遍,也會有利于記憶。所以清晨系一個最佳嘅補習記憶時間。

第個最佳補習時間

上晝8點至10點

此時人嘅精力充沛,大腦容易興奮,思考屎友狀態最佳,此刻系攻克難題嘅大好時機,應充分利用。

第三個最佳補習時間

下晝6點至8點

這也系用腦嘅最佳時刻,唔少人利用這段時間來溫書,加深印象,歸納整理,也系整理筆記嘅黃金時機。

第四個最佳補習時間

入睡前一小時

利用這段時間來加深印象,零舍對一些難于記憶嘅東西加以溫書,則冇咁易忘記。

當然,這系人類嘅一般性補習時間規律,對于唔同嘅孩子來說,仲有自己獨特嘅補習時間規律和習慣。爲提高補習效率,要善于發現並充分利用自己獨特嘅最佳時間段。掌握了這種提高補習效率嘅小竅門,孩子們喺補習上就唔必咁疲勞和無助了。
讓孩子在學習中進步,請瀏覽:https://www.hkta.edu.hk/

0
0

複製引用網址

回應
共 0 筆

我要留言* 必填
鉅亨網【部落新世界Blog】 Email:
(建議填寫,版主回覆會用郵件通知您)
鉅亨網【部落新世界Blog】 記住我的個人資料:
鉅亨網【部落新世界Blog】 私密留言:僅提供會員使用,如欲使用私密留言請先 登入會員
鉅亨網【部落新世界Blog】 留言內容:【限制 1000 個字元】
鉅亨網【部落新世界Blog】 認證碼:

renewandroid
  • 暱    稱:renewandroid 
  • 部落分類:  
  • 我的好友們(0
  • 誰加我為好友(0
  • 我的收藏部落(0
  • 姓名: 
  • 自我介紹: 

《MORE》

2

本日人氣:0
累積人氣:306